Starta ditt aktiebolag före årsskiftet

Går du och funderar på att starta ett aktiebolag? Eller ombilda den enskilda firman till aktiebolag? I vissa lägen kan det vara värt att se över om det lönar sig att byta från enskild firma till aktiebolag. I din enskilda firma blir du beskattad som företagare för hela överskottet som om det vore en löneinkomst. Om ditt överskott varje år ligger över brytpunkten för statlig inkomstskatt tjänar du troligtvis på att byta bolagsform till aktiebolag.

 Passa i så fall på att göra det innan året är slut. 

Men varför är det förmånligt att starta aktiebolaget innan årsskiftet?

I ett aktiebolag har du som ägare möjlighet att ta ut en lågbeskattad utdelning från bolaget. Men för att kunna tillgodoräkna dig utdelningsutrymmet måste du äga aktierna vid ingången av året.

Genom att starta ett aktiebolag innan årsskiftet får du beräkna något som kallas gränsbelopp för året. Gränsbeloppet är det utrymme du har för att ta ut lågbeskattad utdelning från bolaget. Utdelning som sker inom gränsbeloppet beskattas endast till 20 procent i inkomstslaget kapital. Även om du inte hinner arbeta upp ett utdelningsbart eget kapital under året och inte tar ut någon utdelning under 2020 så lönar det sig att starta bolaget innan årets slut. Du får nämligen spara ditt gränsbelopp om du inte utnyttjar det till kommande år.

Vilka fördelar finns med ett aktiebolag?

I ett aktiebolag ansvarar bolaget för sina åtaganden, inte du som privatperson. Om du startar ett aktiebolag riskerar du endast det insatta aktiekapitalet (oftast 50 000 kronor, förslag på 25 000 kronor). Men det gäller att verksamheten sköts enligt gällande regler. Om du inte gör det, till exempel om styrelsen missar att upprätta en kontrollbalansräkning om halva aktiekapitalet är förbrukat, kan du bli personligt betalningsansvarig även om du har ett aktiebolag.

Vilken företagsform just du ska starta kan bero på många olika saker. Här är några av fördelarna med att starta ett aktiebolag:

Behöver du hjälp med att bestämma vilken företagsform som passar just dig bäst? Eller vill du ha hjälp med att starta ett aktiebolag innan årsskiftet? Hör då av dig till oss så kan vi hjälpa dig. 

Utnyttja Sifferhjälpens tre steg för att starta eget bolag;

  1. Vi går igenom vilken företagsform som passar bäst för dig 
  2. Vi hjälper dig att bilda och registrera företaget 
  3. Vi sätter upp en ekonomifunktion som gör det enkelt för dig att komma igång och som sparar tid och pengar

Här kan du läsa mer hur du startar ett aktiebolag: Bolagsverket

Välkommen att kontakta oss för mer information & bokning av tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *