Skattefri motion

För att motion och friskvård ska vara en skattefri förmån ska följande 3 kriterier uppfyllas:

  1. motionen vara av enklare slag
  2. vara av mindre värde
  3. rikta sig till hela personalen. 

Det är vanligt att arbetsgivaren subventionerar motion och friskvård genom ett friskvårdsbidrag, dvs att arbetsgivaren betalar en ersättning till anställda som t ex skaffat sig gymkort. Friskvårdsbidrag på högst 5 000 kr kan enligt Skatteverket räknas som en skattefri personalvårdsförmån. 

I länken nedan ser du vilka friskvårdsaktiviteter och träningsformer som arbetsgivaren kan erbjuda skattefritt enligt skatteverket, så länge aktiviteterna är av mindre värde. Listan innehåller exempel på vanliga aktiviteter och är inte heltäckande.

Klicka här för hel lista av friskvårdsaktiviteter

 

Friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än 5 000 kronor, ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget enligt en dom i Hösta förvaltningsdomstolen den 20 juni 2019.

Enligt Skatteverket innebär Högsta förvaltningsdomstolens dom att ett friskvårdsbidrag som överstiger 5 000 kronor är skattepliktigt i sin helhet. Skatteverket har skrivit en kommentar med anledning av rättsfallet.

En arbetsgivare som har betalat ut ett högre årligt friskvårdsbidrag än 5 000 kronor före Skatteverkets publicering av rättsfallskommentaren den 9 september 2019 och som då tillämpat Skatteverkets ställningstagande från den 24 januari 2018 behöver dock inte göra någon retroaktiv rättelse. 

Gymkort och motionsaktiviteter som arbetsgivaren betalar för

För motionsaktiviteter och gymkort som arbetsgivaren betalar för ryms kostnaden för ett vanligt årskort på gym inom definitionen för enklare slag och mindre värde. Detta gäller även om kostnaden överstiger 5 000 kronor.

Enstaka behandling eller aktivitet

För att en förmån som består av endast en enstaka behandling eller aktivitet ska anses vara av enklare slag och mindre värde kan kostnaden inte överstiga 1 000 kronor per tillfälle eller aktivitet. Den totala kostnaden per år för enstaka behandlingar eller aktiviteter får inte överstiga ett belopp som betraktas som mindre värde, det vill säga ett belopp motsvarande kostnaden för ett vanligt årskort på gym.

Friskvårdsbidrag & egenföretagare

Det är bara i aktiebolag som företagaren själv räknas som anställd och skattefritt kan få friskvård betalt av företaget. Den som driver enskild firma kan få avdrag för kostnad för motion till utomstående anställda som finns i firman, men inte för friskvård till sig själv

Det kan vara svårt som företagare att själv ha koll på alla regler som gäller. Behöver du hjälp för att bokföra rätt, tveka inte på att höra av dig till oss. Vi hjälper dig.
Välkommen att kontakta oss för mer information & bokning av tid!
 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *