Julgåvor till anställda är skattefria under 450 kr. Men får du köpa julklappar till dina kunder och vilka representationsregler gäller för julbord?

Julklappar till anställda

När julen närmar sig börjar du som företagare kanske fundera över julbord & julklappar till anställda som uppskattning för året som gått. Men vad är det för skattemässiga regler som gäller? Vad är avdragsgillt för företaget och när blir de anställda förmånsbeskattade?

Är julklapp till anställd avdragsgill?

Huvudregeln är att gåvor till anställda är skattepliktiga men enligt skatteverket är julgåvor till anställda skattefria om julklappens värde inte överstiger 450 kronor inklusive moms.  I gåvans värde ingår inte kostnader för administration eller frakt. Om du håller dig inom beloppsgränsen får företaget lyfta moms och dra av kostnaden för julklappen. Men den anställde blir förmånsbeskattad för hela värdet om julgåvan är dyrare, det räcker att den kostar 451kronor. I det läget får inte heller företaget dra av moms eller kostnaden för gåva, den blir avdragsgill som lön. Företaget får dessutom betala arbetsgivaravgifter på värdet. 

Vilka kan du ge en julklapp till?

Reglerna för julklappar till anställda gäller också om du vill ge julklappar till styrelseledamöter. Du räknas dessutom själv som anställd som ägare till ett aktiebolag vilket gör att du kan ge dig själv en julklapp även om du inte har några anställda.

Vad kan företaget köpa i julklapp?

En grundförutsättning för att julklapparna ska vara skattefria för de anställda är att värdet inte överstiger 450 kronor och ges till samtliga anställda, eller en större grupp av de anställda. Annars är det ganska fritt fram att välja vilken julklapp man vill ge, men det finns ändå några begränsningar. Julgåvan får inte bestå av kontanter eller presentkort som kan bytas mot pengar, då blir det förmånsbeskattning för den anställde. Däremot går det bra med presentkort som ej kan bytas mot pengar.

Om den anställda istället för julklapp vill att företaget skänker pengar till en ideell förening blir det en förmånsbeskattning för den anställde.

Däremot om företaget bestämmer att skänka pengar till en ideell förening istället för att ge julklappar så blir det ingen förmånsbeskattning för de anställda. Företaget får dock inget avdrag för kostnaden.

Sammanfattning om skatteregler vid inköp av julklapp för att de anställda ej ska bli förmånsbeskattade:
  1. Gåvans värde får ej överstiga 450 kr
  2. Ska ges till samtliga anställda eller en större grupp av de anställda
  3. Ge ej kontanter eller presentkort som kan bytas till kontanter
  4. Vid gåva till ideella föreningar beslutar företaget att skänka pengar
Julklappar till kunder

Julgåvor till kunder är i princip inte avdragsgilla enligt huvudregeln enligt skatteverket

Avdrag medges dock för enklare reklamgåvor och representationsgåvor. Reklamgåvor ska vara av förhållandevis obetydligt värde om gåvorna antingen har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar. Vanligtvis är reklamgåvorna, till exempel almanackor eller pennor, försedda med företagets logotyp. Gåvorna ska lämnas till ett större antal kunder för att vara avdragsgilla. Enligt Skatteverket är beloppsgränsen för reklamgåvor 300 kronor inklusive moms.

Julbord för anställda

När julen börjar närma sig är det många företagare som bjuder sina anställda på julbord och julfest. Men vad gäller skattemässigt?

Julbord för anställda är en skattefri förmån för de anställda om det är fråga om intern representation, till exempel en personalfest. Enligt nya regler om representation har avdraget för måltider slopats. Däremot medges ett avdrag för momsen för julbordet på ett underlag av högst 300 kronor per person. Vid julfesten är även kostnader för de anställdas familjer samt tidigare anställda avdragsgilla inom beloppsgränserna.

Företaget får också avdrag för kringkostnader med högst 180 kronor plus moms per person, t ex utgifter för underhållning, lokalhyra, teaterbiljetter mm.

Avdrag medges för högst två personalfester per anställd och år. Men även om julfesten är den tredje personalfesten för året blir inte personalen förmånsbeskattad, däremot medges inget avdrag för företaget för några kostnader.

Resor till och från julbordet?

Efter julbordet kanske många låter bilen stå och tar taxi till och från festen. Om festen hålls ute på restaurang eller på annan ort så kan företaget stå för notan utan några skattemässiga effekter, ingen förmånsbeskattning för de anställda och företaget får avdrag för kostnaden som resekostnad och avdrag för moms. Om festen däremot hålls på företaget så anses resan dit som så kallade arbetsresor, det vill säga resor till och från jobbet. Dessa är alltid privata.

Julbord för kunder

För att kunna få avdrag för kostnader för julbord med kunder krävs att det så kallade omedelbara sambandet för extern representation är uppfyllt. Det behöver förekomma någon form av affärsförhandling med de inbjudna kunderna i anslutning till julbordet. Om flera kunder är inbjudna till julbordet är det svårt att visa att affärsförhandlingar har ägt rum med kunderna. Om villkoren för extern representation inte är uppfyllda medges inget momsavdrag för julbordet.

Om däremot reglerna för extern representation är uppfyllda gäller följande:

Julbord för kunder är inte en avdragsgill kostnad, däremot medges ett avdrag för momsen på ett underlag av högst 300 kronor per person. Det medges även skäligt avdrag (högst 60 kronor per person, plus moms) för förfriskningar och annan enklare förtäring av mindre värde om det finns ett omedelbart samband med verksamheten. 

Vid extern representation medges även avdrag med högst 180 kr per person för kringkostnader. Om företaget även står för resa och hotell till kunderna i samband med julbordet är dessa avdragsgilla.

Vill du läsa mer: Skatteverket 

Reglerna runt intern och extern representation är snåriga och svåra att hålla koll på själv som företagare. Behöver du hjälp för att bokföra rätt, tveka inte på att höra av dig till oss. Vi hjälper dig.
Välkommen att kontakta oss för mer information & bokning av tid!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *